Kallpressad linfröolja

kallpressad linfröolja

Kallpressad linfröolja, eller linolja som det också kallas, är en variant av linfröolja. Ren, kallpressad linfröolja är ätbar och går att använda på huden och för invärtes bruk. Den passar ypperligt att använda som kosttillskott och är ett naturligt och hälsosamt sätt att få i sig direkt nödvändiga vitaminer och essentiella fettsyror. Den kallpressade linfröoljan är rik på kostfiber och framförallt är det ett lämpligt alternativ till fiskolja för den som föredrar ett vegetabiliskt alternativ före animaliskt.

Kallpressad linfröolja är:

  • Naturligt rik på essentiella fettsyror.
  • Kallpressad under + 40 grader.
  • Innehåller ofta 50-65 % omega-3 per 100 g.
  • Innehåller ofta 15-20% omega-6 och omega-9.
  • Har inga bieffekter.
Doseringen är 1-3 tsk dagligen eller en kapsel per dag. Kallpressad linfröolja kan gärna tas i samband vid en måltid eller blandas ut i såser och grytor då det blir en enkel del av kosten. Kallpressad linfröolja bör förvaras svalt och förbrukas inom 1.5 månad. De flesta är Ej lämpliga för stekning.

Framställning

I Sverige tillverkas inte mycket linfröolja. Den största produktionen av linfröolja står Kanada och Sydamerika för. Däremot är linfröoljan populär i Sverige tack vare sitt rika innehåll på nyttigheter. Kallpressad linfröolja framställs efter skörd av linblommorna, då man maler mjöl av frökapslarna i blommorna. För att oljan ska bli klar och ren vid pressningen bör fröna vara 2-6 månader gamla, då de annars innehåller vatten som förstör och grumlar oljan. För kallpressning pressas mjölet därefter utan värme. Detta ger en ren, ljus olja. Efter pressningen följer ibland extrahering med syftet att utvinna den sista oljan ur mjölet. Detta gör att man får mycket mer olja men att den måste renas innan man kan använda den på kroppen eller i matlagning.

Att rena kallpressad olja görs smidigast genom lagring. Under lagringen sjunker orenheter i linoljan till botten, eller flyter upp till ytan och därefter kan man avlägsna dessa från oljan. Endast denna renade olja är den som används invärtes och utvärtes på människan, all annan form av linfröolja är oätlig och skadlig för huden.

Kallpressad linfröolja i mat

Totalt ren kallpressad olja är bra för kroppen och innehåller bland annat omega-3, en nyttig fettsyra som annars finns i till exempel fisk och skaldjur. Linfröolja är därför ett bra komplement till kosten för vegetarianer, veganer och andra personer som inte äter fisk eftersom linfröoljan innehåller mycket omega-3 och med detta kan man tillgodose kroppens behov av denna fettsyra. Linoljan innehåller även e-vitamin, omega-6 och omega-9. Dessa vitaminer och essentiella fettsyror är nödvändiga att tillföra kosten eftersom kroppen inte själv producerar dem. I matlagningen passar den kallpressade linfröoljan utmärkt att till exempel göra salladsdressing på, blanda ner i smoothies eller juice, eller bara äta en matsked av den som den är. Ungefär en till två matskedar om dagen är precis lagom och ett hälsosamt sätt att få i sig vikiga essentiella fettsyror. Den kallpressade linfröoljan lämpar sig däremot inte för upphettning och ska därför inte användas för fritering eller stekning.

Som hudvård

Utöver matlagning kan den kallpressade rena linfröoljan med fördel användas som hudvård. Oljan är väldigt torr och går direkt in i huden och lämnar inte hyn fet och oljig. Trots det är den vårdande och lämpar sig framförallt för torra områden på huden. Den är mjukgörande men inte speciellt skyddande just eftersom den inte är så fet. Den är dock väldigt näringsrik. Linfröoljan är bra att använda på eksem, psoriasis, akne och andra hudsjukdomar. Ren linolja kan också användas invärtes vid astma, allergi och PMS och sägs kunna lindra besvär som uppstår i samband med dessa hälsoproblem.